Dalend aantal leerlingen kost basisschool De Wirdumerklimmer de kop

© Suzanne Stoppels/RTV Noord
Als de dalende lijn voortzet moet basisschool De Wirdumerklimmer in Wirdum noodgedwongen haar deuren sluiten.
Volgens wethouder Bé Schollema (PvdA) heeft de school het komende leerjaar nog maar 29 kinderen en lijkt het erop dat er na dat schooljaar geen nieuwe leerlingen meer bij komen.

Onder de opheffingsnorm

Schollema: 'Als volgend jaar groep acht van school gaat, komt het aantal leerlingen op 21, dat is onder het wettelijke aantal van 23 leerlingen om een school nog levensvatbaar te noemen. Tenzij er natuurlijk nieuwe kinderen bij komen maar dat lijkt op dit moment niet zo te zijn.'

Fusie mag niet baten

De dalende lijn van leerlingen is niet nieuw, de school kampt al jaren met een afnemend aantal leerlingen. Twee jaar geleden werd nog een poging gedaan om het onderwijs in Wirdum maar ook in Garrelsweer nieuw leven in te blazen. Toen werden beide scholen samengevoegd tot De Wirdumerklimmer.

Provinciale weg boosdoener?

'We merken dat nieuwe leerlingen uit het dorp niet meer naar Wirdum gaan voor onderwijs', zegt Schollema. 'Waar dat aan ligt kan verschillende redenen hebben, mogelijk gooit de Provinciale weg, die dwars door het dorp loopt, roet in het eten. Vervoerstechnisch kan het dan handiger zijn om de kinderen naar Loppersum te brengen in plaats van naar Wirdum', legt Schollema uit.

Klein sprankje hoop

De sluiting is volgens de wethouder nog niet definitief: 'Ze hebben in ieder geval het komende schooljaar nog om meer kinderen aan te trekken.'