Krijgt Edwin R. drie jaar cel voor veroorzaken van 'financieel slagveld'?

© Annet Zuurveen
Financieel adviseur Edwin R. (45) uit Nieuw-Amsterdam moet voor zijn wanpraktijken drie jaar de cel in. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast eist de officier dat de man de komende vijf jaar een beroepsverbod opgelegd krijgt.
R. wordt verweten dat hij als financieel adviseur vele mensen uit Groningen en Drenthe heeft gedupeerd. Negentien aangiftes zijn door het OM aan de rechtbank voorgelegd. R. heeft zich in de ogen van de aanklager schuldig gemaakt aan oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte, witwassen en faillissementsfraude.

Financieel slagveld

'Hij heeft een financieel slagveld aangericht', vindt de officier. Slachtoffers raakten aan de bedelstaf of moesten persoonlijke bezittingen verkopen om de rekeningen te kunnen voldoen. Het OM wil zes ton op R. verhalen, omdat dit geld op criminele wijze is verdiend.

Een zandkasteel

Vanaf 2005 begon R. als zelfstandig financieel adviseur. Hij bezocht gezinnen in Groningen en Drenthe. Als het gezicht van Robergro, Servass Assurantiën en Makelaardij en Hypotheek Info Punt Borger sloot hij leningen af.
Zijn bedrijf ging in mei 2011 op de fles. De man kon geen deugdelijke boekhouding overleggen, schrijft RTV Drenthe.
'Dit bedrijf heeft feitelijk nooit bestaan. Het was niet meer dan een zandkasteel, een manier om geld binnen te harken en hiervan goed te leven', is de beknopte samenvatting van R.'s carrière als financieel adviseur.

Valse handtekeningen

R. benaderde mensen die gemakkelijk waren over te halen. Hij haalde hen over om leningen te verstrekken, waarmee R. een lucratief klantenbestand kon overnemen. De leninggevers kregen een aardige vergoeding in het vooruitzicht.
Anderen werden bewogen hun hypotheek te verhogen. Het extra geld zou worden belegd in een fonds met een interessant rendement. Die fonds bleek niet te bestaan.
R. vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen en zette valse handtekeningen onder deze documenten. Ook misbruikte hij logo's van banken voor zijn folders waarmee hij slachtoffers maakte.