Groningen heeft er een Ereburger bij

Frits van der Heide is dinsdag benoemd tot Ereburger van Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten schreef zijn naam in het Gulden Boek.
Het ereburgerschap wordt toegekend aan mensen die zich gedurende een lange tijd belangeloos inzetten voor de stad.

Inzet

Frits van der Heide was jarenlang eigenaar van de Albert Heijn bij Oosterhoogebrug. Hij heeft zich volgens de gemeente ingezet voor het Groninger bedrijfsleven. Ook stak hij energie in het verbeteren van de leefomgeving van de wijken Oosterhoogebrug en Ulgersmaborg.
Van der Heide reageerde blij verrast. 'Ik ben zeer vereerd en beduusd. Na een gesprek met de wethouder wilde hij me nog wat laten zien. Ineens stond ik in een zaal met burgemeester Den Oudsten en mijn kinderen en kleinkinderen. Ik stond perplex.'

Bescheiden

De kersverse ereburger is bescheiden over zijn bijdrage voor de stad. 'Ik heb het ereburgerschap niet alleen verdiend. Het is ook de verdienste geweest van al die mensen met wie ik heb samengewerkt. Je kunt het niet alleen.'

Koningspaar

Annie Tak, Dick Leutscher, Hans Alders, Jacques Wallage, koning Willem-Alexander en koningin Maximá staan ook in het Gulden Boek. De koning en koningin werden Ereburger tijdens hun eerste bezoek als koningspaar aan Groningen in mei 2013.