Mysterieuze kelder onder Termunter woning

Onder een woning op de wierde van Termunten is een mysterieuze kelder gevonden.
Via een putopening in de kamer kom je in een twee meter diepe kelder die vanuit de woning onder de straat doorloopt.
Normaal gesproken staat de kelder vol met helder water dat via de muren en vloer binnen sijpelt. Maar voor een onderzoek van bouwhistoricus Jan Battjes hebben de bewoners de put leeggepompt.

Raadsels

Volgens Battjes is de kelder in de zeventiende eeuw gebouwd, maar roept het onderzoek alleen maar meer raadsels op. De vloer van de kelder is betegeld met plavuizen en dat is iets wat Battjes nog nooit in een waterput heeft aangetroffen.
'Dit soort plavuizen werd normaal gesproken gebruikt in gangen en kelders van kerken en borgen', aldus Battjes. 'Het is een raadsel waarom je zo'n vloer in een waterkelder zou gebruiken.'

Friese geeltjes

De wanden van de kelder zijn opgemetseld uit zogenaamde 'Friese geeltjes', kleine gele bakstenen die uit Friesland zijn gehaald. In de zeventiende eeuw, toen de kelder werd gebouwd, waren er genoeg rode Groninger bakstenen beschikbaar.

Twee delen

Voor de bewoners blijft het dan ook een mysterie wat het verhaal achter de kelder is. Uit archiefonderzoek is gebleken dat de woning in twee delen is gebouwd. Het ene deel is rond 1830 gebouwd als schooltje van Termunten; het deel waar de put in zit, was vroeger de kosterij van de kerk van Termunten.
Verder onderzoek moet uitwijzen hoe oud de kelder is.