'Verhoging btw is onbegrijpelijk en catastrofaal'

MKB-Nederland Noord is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor vele producten en diensten.
Directeur Lambert Zwiers van MKB-Nederland Noord noemt het 'onbegrijpelijk en catastrofaal' en waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten.
'Dit kan echt niet', stelt Zwiers. 'Voor de economie en de werkgelegenheid is dit plan catastrofaal. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat dit doorgaat.'

Consument geeft kwart minder uit

Brancheorganisatie Gastvrij Nederland heeft eerder al becijferd dat een btw-verhoging alleen al in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd op korte termijn tot een verlies van 55.000 banen zal leiden. In de bloemenbranche, blijkt uit onderzoek, betekent de maatregel dat de consument een kwart minder zal uitgeven.

Taai

'De consument accepteert zo'n btw-verhoging simpelweg niet', aldus Zwiers. 'We zijn hier dus niet blij mee. De ondernemers krabbelen na een moeilijke periode net weer op en dan krijg je dit. Ondernemers zijn taai, maar kunnen niet het onmogelijke.'