Burgemeester bezorgd over invloed van drugsgeld op bovenwereld

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen maakt zich zorgen over de toenemende invloed van crimineel verkregen geld op de bovenwereld.
'Je krijgt allerlei witwaspraktijken. Dit bedreigt het hele land', zegt Den Oudsten.

De Kring

Tijdens een commissievergadering van de gemeente Groningen ging Den Oudsten in op de inval van vorige week bij woonwagenkamp De Kring. Bij die inval werden verschillende wietplantages opgerold. Ook zijn wapens, auto's en een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen. Den Oudsten verwacht de komende tijd in Noord-Nederland meer invallen om de onderwereld een slag toe te brengen.
'Deze vorm van criminaliteit blijven we bestrijden. We zien dat mensen met crimineel verkregen geld zich invechten in de bovenwereld. Geld wordt witgewassen via onroerend goed, zoals winkels en cafés. Dit gebeurt vooral in steden, ook in Groningen. Daar moeten we scherp op zijn.'
Legalisatie 
De burgemeester van Groningen hoopt op toestemming van het Rijk voor een proef, waarbij de aanvoer van wiet gelegaliseerd wordt. Tegelijkertijd maakt hij een kanttekening: 'Een groot deel van de wietteelt is voor de buitenlandse markt en dat blijft een probleem'.
Een groot aantal partijen in de gemeenteraad ondersteunt de legalisatie van de wietteelt in Groningen. 'We zijn een enorme politiecapaciteit kwijt. Wat kost dit wel niet?', zei raadslid Carlo Schimmel van D66. CDA, ChristenUnie en VVD zijn tegen legalisatie.

Afstand tot scholen

Tijdens het debat is ook gesproken over de afstand tussen coffeeshops en scholen. Als het aan de burgemeester ligt, komt de grens te liggen op 350 meter. Nu is de afstand nog 100 meter. De nieuwe regel moet ook gelden voor mbo-scholen.
Of het zover komt, moet nog blijken. De gemeenteraad zal zich daar nogmaals over moeten buigen. Bovendien zal invoering van de maatregel geleidelijk gaan. Den Oudsten: 'We gaan voor een uitsterfbeleid, waarbij er geen toestemming komt als een coffeeshop door iemand anders wordt overgenomen'.
Op dit moment telt de gemeente Groningen vijf coffeeshops binnen 250 meter van een school. Negen liggen binnen een straal van 350 meter.