Provinciebestuur verzet zich tegen fracken

De provincie Groningen gaat niet akkoord met het fracken door de NAM bij de gaslocatie Saaksum. Het provinciebestuur gaat daarover een brief sturen aan de NAM en minister Kamp van Economische Zaken.
Daarin wordt er op gewezen dat in het winningsplan voor de gaswinning in Groningen het fracken niet wordt genoemd. 'Op grond daarvan stemmen wij vooralsnog niet in met het toepassen van deze methode bij Saaksum,' licht SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar toe.
Chemicaliën
Bij fracken wordt in kleine gasvelden onder druk een mengsel van water, chemicaliën en keramiekkorrels de bodem ingebracht. Als gevolg daarvan ontstaat op drie kilometer diepte een scheur, waardoor moeilijk bereikbaar gas gewonnen kan worden.

Omstreden
De methode is omstreden. Toch is het de afgelopen jaren tientallen keren toegepast. Ook bij kleine gasvelden in Groningen. Fracken kan kleine aardbevingen veroorzaken, maar dat is volgens de NAM nog nooit gebeurd. In Saaksum en ook Blijham is er veel onrust over

Vaker toepassen
Het overheidsheidsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) liet eerder deze week weten dat fracken vaker toegepast moet worden in kleine velden. Daar moet meer gas uit worden gewonnen, omdat de gaskraan in het Groninger gasveld verder dicht gaat.