Proostmeer bij Wagenborgen loopt maar heel langzaam vol

Het wil nog niet zo vlotten met het vollopen van het Proostmeer bij Wagenborgen. Het meer is sinds begin dit jaar rigoureus aangepakt om de jaarlijks terugkerende blauwalg tegen te gaan.
Begin dit jaar is al het water weggepompt, de bodem schoongeschraapt en zijn koudwaterputten geslagen. Maar die leveren nog niet genoeg water.

'Geen blauwalg'

Het Proostmeer heeft nu meer weg van een zandvlakte dan van een zwemplas, maar dat heeft ook voordelen. 'Het meer is leeg dus blauwalgvrij in ieder geval', grapt uitvoerder Waartze Broersema. Sinds half maart loopt het meer langzaam vol op de natuurlijke wijze: met het aanboren van grondwater en regen.

Wichelroedeloper

Opdrachtgever Dorpsbelangen Wagenborgen had nog stilletjes de hoop dat één van de ondergrondse waterbronnen van het dorp aangeboord kon worden. En dat hoopte de uitvoerder ook, die nam zelfs een wichelroedeloper in de arm om de bronnen op te sporen.
De bronnen bleken soms wel vijftien meter diep te zitten. De aannemer heeft op die plekken meerdere putten geslagen om het water naar de oppervlakte te krijgen. Doordat de kraan maar acht meter kan graven gaat het volgens Broersema 'Nog wel even duren'.

Te gevaarlijk

Deze zomer kan er dus nog niet gezwommen worden in het Proostmeer, zelfs niet gepoedeld. Vanwege de diepe putten is het nu veel te gevaarlijk om in het gebied te spelen.

Diepe put

Toch zou het Proostmeer deze zomer nog wel vol kunnen staan als er aanvullende maatregelen worden genomen. Broersema moet dan eerst een put van meer dan veertig meter diepte slaan. Dan kan het water omhoog worden gehaald en zo loopt het meer snel op mechanische wijze vol.
Dat is dan binnen vier weken gepiept, maar gaat ook al gauw tienduizend euro extra kosten. Dat vindt Dorpsbelangen Wagenborgen voorlopig nog te veel, want met het hele project is nu al een ton gemoeid.
Broersma verwacht dat het Proostmeer in de zomer van 2016 weer vol is: 'Dan kunnen we hier in onze zwembroek een borrel drinken.'