Staten: 'Schade-afwikkeling moet bij NAM weg'

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders moet de schade-afwikkeling in het aardbevingsgebied volledig van de NAM overnemen. Dat vindt een meerderheid in Provinciale Staten van Groningen.
Ruime meerderheid

Tijdens een statencommissie kondigde ChristenUnie woensdagavond aan volgende week met een motie te komen, waarin hier op wordt aangedrongen. Een zeer ruime meerderheid gaat die motie steunen.
Statenlid Stieneke van der Graaf van ChristenUnie vindt dat de NAM nu veel te veel steken laat vallen. 'Het staat nu veel te dicht bij de NAM. Wij vinden dat die schade-afwikkeling onafhankelijk van de NAM geregeld moet worden', licht ze toe.

De NAM betaalt

SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar is het met haar eens. 'Die schade-afwikkeling moet bij de Nationaal Coördinator terechtkomen. Het is dan de overheid bepaalt en de NAM betaalt', reageert de gedeputeerde.
De besluitvorming ligt niet bij de provincie, maar in Den Haag. Van der Graaf gaat er vanuit dat de motie breed wordt aangenomen in de Staten. 'En dat is dan een heel duidelijk signaal naar de minister en de Tweede Kamer.'
Daarnaast kondigen veel statenfracties aan ook bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer hierover aan de bel te trekken.

Besluit gaswinning

Volgende week neemt het kabinet een besluit over de gaswinning in de rest van het jaar. De Tweede Kamer debatteert daar 1 juli over. De verwachting is dat dan ook het weghalen van de schade-afwikkeling bij de NAM ter sprake komt.