'Spoorwegovergangen Baflo aanpakken? Absolute onzin!'

© Suzanne Stoppels/RTV Noord
Een kleine dertig geïnteresseerden kwamen woensdagavond langs op de informatieavond van de gemeente Winsum en ProRail over de spoorwegovergangen in en rond de dorpen Baflo en Rasquert.
Inwoners konden met beide partijen in gesprek over de verbeterpunten die volgens gemeente en de spoorbeheerder hard nodig zijn om de overgangen veiliger te maken.

'Absolute onzin'

'De overgangen aanpakken in Baflo? Absolute onzin', vindt een achttienjarige inwoner uit Baflo. 'Mensen moeten gewoon zelf beter uit hun doppen kijken', zegt de jongen. Hij vindt de aanpassingen die de gemeente Winsum voorgesteld heeft om de veiligheid bij de spoorwegovergangen in zijn woonplaats te vergroten 'pure onzin' en 'geldverkwisting'.

Goed uitkijken

De tiener krijgt bijval van een dame uit de buurt: 'Ik fiets heel graag, in de plannen van de gemeente worden een aantal overgangen gesloten waardoor een heerlijk fietsrondje niet meer mogelijk is, daar ben ik het echt niet mee eens. Je moet gewoon goed uitkijken, dan is er niets aan de hand.'

Zes onveilige overgangen

Volgens de gemeente en ProRail zijn er in en rond Baflo zes spoorwegovergangen die veiliger moeten. Wethouder Jaap Hoekzema wil koste wat kost voorkomen dat er nog meer ongevallen plaatsvinden bij onbeveiligde spoorwegovergangen. 'Zoiets als bij Winsum willen we absoluut niet nog een keer. Daarom pakken we nu alles in een keer goed aan.'

Inventarisatie

Of de plannen van de gemeente en de spoorwegbeheerder ook daadwerkelijk doorgaan hangt van verschillende zaken af. Eerst inventariseert de gemeente of er daadwerkelijk behoefte is onder de inwoners voor de verbeteringen, daarna wordt er bekeken of er überhaupt geld voor is.

Dodelijke ongevallen

De avond is de tweede inloopavond over de spoorwegovergangen in de gemeente Winsum. De avonden zijn georganiseerd naar aanleiding van de dodelijke ongevallen bij een spoorwegovergang in Winsum in 2014.