Versterken huurwoningen Loppersum start in augustus

De eerste 65 huizen van woningcorporatie Wierden en Borgen worden vanaf augustus versterkt. Het gaat om huurwoningen aan de Badweg en de Sjuxumerweg in Loppersum.
De bewoners van die blokken zijn daar woensdag over bijgepraat.
De woningen worden versterkt door panelen aan de voor- en achterzijde van ieder blok te bevestigen. Die nieuwe wanden worden aan de bestaande gevel geboord en moeten ieder blok van vier of vijf huizen stijver maken. Doordat de gevel dan zwaarder wordt, moet bij sommige woningen ook de fundering mogelijk versterkt worden.

In de lengte versterken

'We gaan alle blokken in de lengte versterken', zegt Aldert de Gries van het Centrum Veilig Wonen (CVW) daarover. 'De kapconstructie gaan we ook steviger maken. We proberen de tijd dat de mensen hun huis uit moeten zo kort mogelijk houden.'

Acht dagen per woning

Momenteel worden de huizen aan de Badweg en de Sjuxumerweg met 3D-scans opgemeten. In augustus begint het daadwerkelijke verstevigen. Het CVW verwacht dat de werkzaamheden per woning ongeveer acht dagen gaan duren.

Blij

De opkomst bij de informatiebijeenkomst in Loppersum was weliswaar mager (13 van de 65 huurders), maar zij die de moeite namen te komen, zijn wel blij dat ze nu aan de beurt komen.
'Je hoort steeds dat koopwoningen worden verstevigd', zegt Fokje Bosman. 'Nu gaan ze bij ons ook eindelijk iets doen. Wij hebben ook scheuren. Nu worden onze huizen hopelijk ook veiliger.'

Vijf tot tien jaar mee bezig

De betreffende woningen zijn de eerste in een reeks. 'Wij hebben in ons werkgebied vijfduizend woningen en het idee is dat al die woningen op welke manier dan ook versterkt moeten worden', zegt André Westerveld van Wierden en Borgen.
'En dat zijn alleen nog die van ons. Het wordt een hele operatie. Ik denkt dat we onze handen hier de eerste vijf tot tien jaar nog wel aan vol hebben.'

Aannemers

De 65 woningen van Wierden en Borgen zijn verdeeld over drie grote aannemersbedrijven: Rottinghuis gaat de Badweg doen en BAM en Ballast Nedam verdelen de Sjuxumerweg.