Prachtig wandelbos in Tynaarlo is ten dode opgeschreven

Links voorzitter Dorpsbelangen Tynaarlo, rechts Theun Wijbenga, wethouder Tynaarlo.
Links voorzitter Dorpsbelangen Tynaarlo, rechts Theun Wijbenga, wethouder Tynaarlo. © Peter Vegter/RTV Drenthe
Het leek allemaal zo mooi te worden bij het dorp Tynaarlo. Het voormalige NS-terrein was gesaneerd en zou uitgroeien tot een prachtig wandelbos.
Er werd weliswaar een stinkende laag tarragrond aangebracht, afkomstig van aardappelzetmeelverwerker AVEBE. Maar de verantwoordelijken gaven aan dat de stank zou verdwijnen, er lag immers een schone-grond-verklaring.

Voor 100.000 euro aan bomen

En dus werd voor een bedrag van tussen de 80.000-100.000 euro aan bomen en struiken geplant. Maar inmiddels ligt er een onderzoeksrapport dat aangeeft dat de tarragrond zo veel methaan bevat, dat nu al zeker is dat alle bomen en struiken het loodje gaan leggen.

Geen park

Verslaggever Peter Vegter van RTV Drenthe sprak met Erik Rona, voorzitter van Dorpsbelangen Tynaarlo. De gevolgen zijn volgens Rona nu al te zien.
'Bomen slaan bijvoorbeeld niet aan. Hier en daar zie je nog wel een klein beetje groen. Maar het methaan verdringt het zuurstof, ook in de bovenste laag van de grond. Dus hier komt geen park, niet zoals we het gedacht hadden.'

Schone-grond-verklaring, met een grote máár...

Erik Rona zag het eigenlijk al wel aankomen. 'Met de vergunning-verlening van de schone-grond-verklaring was het al duidelijk. In het bodemonderzoek kwam naar voren dat de grond niet helemaal schoon was. Er zouden gevaarlijke stoffen als tolueen in de grond zitten. Het was dus grond waar heel veel aspecten aan kleven die je niet moet willen, dus laat lekker liggen bij AVEBE.'
'In mijn beleving heeft iedereen wel geweten dat er iets mis is met de grond. Ik vind het onbestaanbaar en onverkoopbaar dat je zo'n plan erdoor drukt als je weet van de risico's', zegt voorzitter Rona stellig.
CDA-wethouder Theun Wijbenga erkent dat men niet geluisterd heeft. 'Ik aanvaard mijn erfenis en dat betekent dat ik wil helpen om dit tot een oplossing te brengen.'

Afgraven

'Het terrein is van de NS en het lijkt mij dat we daar eerst eens mee moeten praten, dat lijkt mij de eerste stap. De meest rigoureuze oplossing die ik nu kan bedenken is het afgraven van het terrein', aldus de wethouder.