Officier wil zelf kijken bij verwaarlozing dieren veehouder Overschild

© Archief RTV Noord
De officier van justitie wil zelf een kijkje nemen in de stallen van een 57-jarige veehouder uit Overschild. De boer wordt voor de derde keer beschuldigd van het verwaarlozen van dieren, het niet merken van zijn vee en het niet melden van dode dieren.
De rechter kan zich vinden in dit voorstel en stelt de rechtszaak uit tot na de zomer. In de tussentijd krijgt de officier de kans om onaangekondigd op bezoek te gaan.

Halsband

Toezichthouders en controleurs stuitten vorig jaar maart op sterk vervuilde stallen bij de veehouder. De dieren waren niet gemerkt, lagen in te krappe stallen en in hun eigen mest. Ze kregen volgens de inspectie niet de nodige verzorging en voeding. Ook had de man van drie dieren niet of niet op tijd gemeld dat ze dood waren.
De veehouder zegt de dieren bovendien niet te willen merken, omdat hij dit een vorm van mishandeling vindt. De beesten dragen een halsband.

Alsnog betalen?

De boer werd in 2012 voor het eerst veroordeeld voor het verwaarlozen van zijn dieren. Hij kreeg toen een werkstraf opgelegd. In augustus 2013 kreeg de veehouder voor deze feiten nog eens een voorwaardelijke boete van 5000 euro opgelegd. Deze boete moet de man betalen bij een nieuwe veroordeling.