Alders: 'Er is hier niet eens briefpapier'

Zondag 21 juni gaat Cunera op pad met Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen.
Nieuwe Rijksdienst

Alders heeft sinds twee weken de leiding over de nieuwe Rijksdienst voor aardbevingsschade. Die organisatie moet ervoor zorgen dat herstel en het versterking van panden in het aardbevingsgebied beter wordt geregeld.

Briefpapier

De Rijksdienst krijgt kantoren in Groningen en in Den Haag. Het Groningse kantoor aan de Waagstraat is nog vrijwel leeg. De meeste medewerkers moeten nog worden aangenomen en alles moet van de grond af worden opgebouwd. 'Gisteren moesten er formele brieven uit, maar er is niet eens briefpapier', aldus Alders. Ondertussen is de druk groot, want eind dit jaar moet het eerste vijfjarenplan klaar zijn.

Ordners

Cunera wordt gastvrij ontvangen bij Hans Alders thuis. Hij woont in een 17e-eeuwse woning in hartje Groningen. In z'n werkkamer staan ordners van al zijn functies, 'Ik ben een enorme verzamelaar'. Alders heeft de afgelopen tijd tien bijbanen opgezegd, onder meer in de energiesector en bij het Groninger Forum. Met pijn in het hart, maar ze waren niet verenigbaar met zijn nieuwe functie.

Kikkers

Tot slot gaat Cunera met Alders naar de ruim 800 jaar oude kerk in Eenum, waar ook de laatste aardbevingsschade inmiddels is hersteld. Kosteres Jantje Brik vertrouwt Alders toe dat ze niet bang is voor aardbevingen, 'maar wel voor kikkers!'
Cunera zie je zondag na Noord Vandaag om ongeveer 18.10. Het programma wordt ieder half uur herhaald. Je kunt Cunera ook bekijken via onze app en rtvnoord.nl.