Mansveld: KNMI gaat Groningers beter informeren

© matthileo / flickr creative commons
Het KNMI gaat de Groningers beter informeren over de aardbevingen. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu de Tweede Kamer beloofd.
Het KNMI registreert onder meer de aardbevingen in Nederland. Volgens de fracties van GroenLinks en het CDA heeft het meteorologisch instituut niet alert gereageerd op de toename van de aardbevingen in Groningen sinds de jaren negentig. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde begin dit jaar in haar rapport over de aardbevingen dat het KNMI een te passieve houding heeft.

Onafhankelijkheid beter vastleggen

'We kijken hoe de samenleving beter geïnformeerd kan worden', zei staatssecretaris Mansveld donderdag in de Kamer. Volgens haar was het KNMI teveel gericht op het informeren van andere overheidsdiensten. Ze wil ook in de wet de onafhankelijkheid van het KNMI beter vastleggen.

Registratie aanscherpen

GroenLinks wil dat het KNMI de registratie van de aardbevingen aanscherpt. Het meteorologisch instituut zou daarbij gebruik moeten maken van buitenlandse methoden.
Volgens staatssecretaris Mansveld werkt het KNMI al met internationale standaarden. Ze vindt het ook overbodig om in de wet vast te leggen dat alle seismologische gegevens van het KNMI openbaar zijn. Volgens haar is dat al duidelijk geregeld.