'IVAK moet van personeel zzp'ers maken'

© RTV Noord
Het IVAK moet binnenkort anders worden bestuurd. Dat stellen onderzoekers die in opdracht van het huidige IVAK-bestuur, hebben gekeken naar de toekomst van de cultuurfabriek. Personeel moet als zzp'er aan de slag.
IVAK is nu nog een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. De onderzoekers stellen voor om de regeling te vervangen door een nieuwe samenwerkingsvorm van docenten en consulenten.
Dat is goedkoper en de organisatie kan dan flexibel inspelen op de vraag vanuit scholen en andere organisaties. Dat moet, want die is sterk veranderd, zeggen de onderzoekers.

Zelfstandige ondernemers

Dit zou wel betekenen dat de huidige medewerkers hun dienstverband verliezen. Ze worden dan zelfstandig ondernemer. IVAK biedt hun diensten aan.
Het gaat om 28 mensen, die samen 14 voltijdsbanen vullen. Er werken nu al 22 zzp'ers.

Positief imago

Uit het onderzoek naar de huidige situatie blijkt dat het IVAK nu een positief imago heeft. Zowel bij scholen als in de samenleving. En dat de medewerkers gemotiveerd en deskundig zijn.
De slechte financiële situatie baart wel zorgen, zegt wethouder Hans Ronde namens de drie gemeentebesturen. Ze willen de subsidies voor amateurkunst anders inzetten om zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Twee miljoen

De drie gemeentebesturen hebben voor de ombouw twee miljoen euro nodig. De vraag is of de gemeenteraden daar akkoord mee gaan.