'Schade wandelbos in Tynaarlo loopt in de miljoenen'

© RTV Drenthe
'Iedereen had kunnen weten dat dit kon gebeuren bij het gebruik van tarragrond.'Dat zegt Gezinus Pieters, VVD-fractieleider in gemeente Tynaarlo tegen RTV Drenthe.
Het pas aangelegde wandelbos in Tynaarlo lijkt ten dode opgeschreven door het gebruik van vervuilde grond. De 80.000 tot 100.000 euro aan bomen en struiken gaan verloren. 'Wie is er verantwoordelijk? De gemeente heeft de vergunning verleend, de provincie heeft het toezicht gehad en de NS was de opdrachtgever', somt Pieters op.

Miljoenen

Wie er moet opdraaien voor de kosten vindt hij lastig om te zeggen. 'De schade is nog veel groter dan die 80.000 euro, want er is geen oplossing.' Inwoners van het dorp Tynaarlo zouden zelf het onderhoud gaan doen van het nieuwe park.
'Dit is niet te onderhouden. Deze boompjes gaan dood, er is geen oplossing. De schade kan in de miljoenen lopen.'
'Iedereen heeft willens en wetens dit terzijde geschoven', zegt Pieters. 'De gemeente had het kunnen weten.' De gemeente beraadt zich nog op de vervolgstappen.

Geen verrassing

Dat de bomen en struiken doodgaan, zag Pieters al aankomen. 'Het is geen verrassing, dit is gewoon bekend', zegt de fractieleider. 'Er is een rapport uit 2006 waarin dit beschreven staat.'
Tarra is klei die aan gewassen vastzit en vrijkomt bij het wassen hiervan. Het is een restproduct van aardappelzetmeelverwerker AVEBE. Uit een onderzoeksrapport blijkt nu dat er zo veel methaan in de tarragrond zit, dat nu al zeker is dat alle bomen en struiken het loodje gaan leggen.