'Verdachten steek- en schietpartij A-Kwartier hebben meer op hun kerfstok'

© Groningen in Beeld/Jaap Elevelt
Voor een schietpartij en een steekpartij in het A-kwartier in de stad Groningen, en voor drugsdealen en heling en nog meer, moeten twee mannen van 22 en 27 jaar oud 2 tot 3 jaar de cel in. Dat eist het Openbaar Ministerie.
Schietpartij

Bij de schietpartij, in mei vorig jaar raakte een man doof aan één oor. Eén van de verdachten, de 22-jarige Stadjer, schoot. De kogel miste de man op een haar na. Volgens de verdachte schoot hij in de lucht: 'zeker niet gericht'.

Steekpartij

Een week eerder belaagde het duo twee mannen met een mes. Een van de slachtoffers was er slecht aan toe, hij werd in zijn kaak en zijn nek gestoken. De ander kwam weg met een gat in zijn jas.
Bij hun arrestatie vond de politie meerdere wapens gevonden en gestolen pasjes bij de verdachten.
Na deze incidenten stelde burgemeester Ruud Vreeman cameratoezicht in en mocht er preventief worden gefouilleerd, om de overlast in de wijk tegen te gaan.

Kerfstok

De mannen hebben naar de mening van justitie nog veel meer op hun kerfstok.
Ze zouden ook, met een vriend uit Assen, twee broers in elkaar hebben geslagen op een rotonde in Assen. De Assenaar werd eerder al voor zijn rol veroordeeld tot 105 dagen cel.
Ook zouden ze in september 2013 een ongeval hebben veroorzaakt op de Turfsingel in Groningen. Daarbij werden meerdere geparkeerde auto's geramd door een auto die op hoge snelheid door de straat reed. De 27-jarige verdachte bestuurde de auto, zonder geldig rijbewijs.

'Weinig bewijs'

Volgens de advocaten van de verdachten kunnen de twee niet veroordeeld worden voor de steek- en schietpartij in het A-kwartier. Er is niet genoeg bewijs, zeggen ze. Net als voor het dealen van drugs. 'De cocaïne die is gevonden is door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beoordeeld als 'mogelijke stoffen als cocaïne'. Met andere woorden; je kunt er alle kanten mee op.'
Het OM eist, naast de 2 en 3 jaar cel, voor beiden nog een jaar voorwaardelijk celstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.