Delfzijl gooit zes scholen op een voorbeeldige hoop

In Delfzijl wordt een nieuwe aardbevingsbestendige school gebouwd. Die moet als voorbeeld dienen voor de rest van de regio. 'Daarom willen we zo snel mogelijk beginnen,' zegt wethouder Jan Menninga (Fractie 2014).
Niet alleen bevingsbestendig

Het is volgens de wethouder de bedoeling dat de nieuwe school aan de Jachtlaan in Delfzijl wordt gebouwd en dat de school naast aardbevingsbestendig ook energieneutraal en krimpbestendig zijn.

Zes scholen

In de megaschool komen zes basisscholen samen: de Jan Ligthart, Sterre der Zee, Het Baken, De Zaaier, Tasveld en 't Zigt. Ook komt er een peuterspeelzaal en kinderopvang.

Buiten de Havenstad

Ook Spijk en Wagenborgen krijgen nieuwe schoolgebouwen en er moet worden nagedacht over de toekomstbestendigheid van basisscholen in Meedhuizen, Holwierde en Termunten.
'De prognose is dat we tot aan 2030 ruim vijfhonderd leerlingen minder hebben,' schat Menninga. 'Het loopt nog niet zo'n vaart in die dorpen, maar we moeten er toch over nadenken'.

Kosten

Het kost 14 miljoen euro om de oude panden te slopen en de nieuwe gebouwen te bouwen.
Momenteel loopt er nog een onderzoek naar de veiligheid van schoolgebouwen in het bevingsgebied. Menninga: 'Wie wat moet betalen is nog onduidelijk. We weten meer in september, dan verwacht ik de resultaten van dat onderzoek'.