'Je hebt gewoon een paar messen onder je voeten'

© Flickr/Jos Dielis (Creative Commons)
Marathonschaatsers zijn vanaf 1 september verplicht om een helm te dragen tijdens wedstrijden. Dat heeft schaatsbond KNSB besloten.
Snijvaste kleding

Ook het dragen van snijvaste bescherming van handen, benen, enkels en nek is verplicht. De nieuwe veiligheidseisen gelden voor nationale en internationale marathonwedstrijden. Marathonschaatsers dragen nu vaak al snijvaste handschoenen, sokken en scheenbeenbeschermers.

IJzers in het lijf

De extra veiligheidsmaatregelen worden genomen vanwege een aantal ernstige ongevallen in 2014. Eén van de slachtoffers was Daniëlle Bekkering uit Den Ham. Zij kwam afgelopen oktober ten val, samen met een aantal andere dames. Bekkering kreeg de ijzers van enkele vrouwen in haar lijf, maar ook bij haar hals en oor. 'Dat was wel even schrikken', zegt Bekkering.
'Het is goed dat de KNSB nu heeft doorgepakt. Je hebt gewoon een paar messen onder je voeten', vertelt Bekkering. Volgens haar komen ongelukken met snijwonden vaker voor dan hoofdletsel. 'Aan de verplichte helm moet ik ook wel even wennen, maar we moeten zoveel mogelijk risico's uitsluiten.'

IJsbanen

Ook de veiligheidseisen voor de ijsbanen worden aangescherpt. Zo moeten de boarding, de verzorging van het ijs en de medische zorg worden aangepast.