Jeugd viert jubileum met waargebeurd oorlogsdrama Ghetto

Een theatergezelschap in een joodse wijk in Litouwen speelde om te overleven. De jeugdtheaterschool Groningen (JTS) speelt daar weer een stuk over om te vieren dat het twintig jaar bestaat.
Veel oud-leerlingen van de JTS stroomden door naar de toneelschool en speelden in tv-series als Hollands Hoop, Adam en E.V.A., Boven Wotter en Onderweg Naar Morgen. Ze touren door het land met theatergezelschappen of ze doen helemaal niets meer met theater. Volgende week zaterdag hebben ze een feestje.

Theaterspektakel

Voor die tijd spelen de huidige honderd leerlingen Ghetto, een bijzonder theaterspektakel in een oude houtloods aan de Ulgersmaweg in Groningen. Vrijdag was de try-out. En dat ging heel behoorlijk, zegt regisseur Annemiek Dijkstra.
'Het is altijd spannend hoe het publiek reageert en hoe de spelers weer op het publiek reageren,' aldus Dijkstra. 'Het is heel goed gelopen. Ik ben trots.' Zaterdagavond is de première.

Joodse humor

Het stuk is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een joods theatergezelschap in Vilnius, Litouwen. Dat gezelschap ontstaat tijdens de oorlog, op het moment dat er al tienduizenden joden uit de stad zijn vermoord. Ook SS'ers komen naar hun voorstelling kijken. 'Die vermaakten zich enorm, zelfs met de kritiek die de spelers leverden op de Duitse bezetter. Een vrij wonderlijke situatie', volgens Dijkstra.
'Het is natuurlijk een heel zwaar onderwerp, erkent de regisseuse,' maar aan de ander kant zie je ook de enorme levenskracht, satire en de joodse humor die ze wisten te bewaren. Dat is het mooie, dat je heel goed ziet dat kunst, muziek, theater en dans mensen helpt om binnen die afschuwelijke omstandigheden mens te blijven en hoop te blijven houden.'

Groot, groter, groots

De voorstelling is zo groot dat Dijkstra hulp kreeg van Club Guy&Roni voor de danschoreografie, Karin Noeken voor de zangstukken en klezmer-muzikanten van Di Gojim. Ook andere docenten van de JTS zijn ingeschakeld om de honderd leerlingen klaar te stomen voor de acht voorstellingen.
En het is nog groter geworden. Vrijdag, dat een jaar geleden ontstond uit de fusie tussen het Kunstencentrum en de Muziekschool, grijpt het JTS-jubileum aan om ook haar andere kunstdisciplines te tonen. Daardoor is er een heuse randprogrammering over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van 70 jaar geleden.