Koning Willem Alexander bezoekt bevingsgebied

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag een bezoek gebracht aan gedupeerden van de aardbevingen in Groningen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Impact

In de Mariakerk in Uithuizermeeden sprak hij met acht bewoners uit Noordoost-Groningen en met vertegenwoordigers van onder meer de Groninger Bodem Beweging en de stichting Oude Groninger Kerken. 'Er waren particulieren, een kapper uit Uithuizermeeden en een landbouwer aanwezig', vertelt kerkrentmeester Piet de Boer van de Mariakerk, die ook bij twee eerdere bijeenkomsten met de koning was. 'Van alle geledingen dus.'
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst ging het gesprek over 'de stand van zaken in het gebied, de impact op het dagelijks leven en het versterken van woningen'. 'De koning was zeer geïnteresseerd', vertelt De Boer achteraf.
Ook de burgemeesters van de gemeenten in het gebied en de Commissaris van de Koning Max van den Berg waren erbij.

Rondleiding

Willem-Alexander kreeg ook een rondleiding door de gerestaureerde 13e-eeuwse kerk door kerkrentmeester Piet de Boer. De kerk raakte in 2012 beschadigd door de aardbevingen, maar ook door een storm, vertelt De Boer. 'Ook moest het orgel sowieso gerestaureerd worden.'
De restauratie duurde een jaar en kostte in totaal een miljoen euro, waarvan ruim een ton bevingsschade was. Volgende week zondag wordt de kerk voor het eerst weer gebruikt voor een eredienst. Op 28 augustus is de officiële opening, met een week daarna een open dag.

Derde keer

Het was volgens de Rijksvoorlichtingsdienst de derde keer dat de Koning een ontmoeting had met deze mensen. In 2014 sprak hij hen op 15 april in Middelstum en op 4 april 2013 was er een ontmoeting in Dorkwerd.
Op Koningsdag riep de Bedumse Annemarie Heite in een open brief de koning op om ook eens in Groningen te komen kijken.
— Marijke van Beek (@marijkevanbeek)