Sterrenkok kookt voor varkensboerbezoekers

Ze hebben een zee van ruimte, de varkens van Edwin en Petra Spa in Uithuizermeeden. Bij hun boerderij vlakbij de Eemshaven fokken ze zogeheten waddenvarkens. En daarna worden ze geslacht. Zondag was er een open dag.
Tientallen mensen wilden wel eens zien hoe de Spa's hun varkens grootbrengen. Edwin Spa: 'We hebben ervoor gekozen onze varkens veel ruimte te geven. Hier kunnen ze lekker wroeten in de modder, dat bevordert het welzijn van de dieren. Ze worden rustig van al dat gewroet en het hoort nu eenmaal bij deze dieren. Het zit in hun karakter.'
Vier zeugen en een beer lopen op het terrein rond. De biggen die ze voortbrengen krijgen ruim de tijd om te groeien.'Ze gaan pas naar de slager als ze minimaal honderd kilo zijn. En of het nou twaalf of vijftien maanden duurt voor het zover is, dat maakt niet uit. We nemen er de tijd voor.'

Sterrenkok

Van het vlees worden verschillende producten gemaakt. Die gaan het hele land door. De bestellingen komen binnen via de website. Maar ook dichter bij huis wordt het vlees aan de man gebracht.
Steven Klein Nijenhuis, chefkok van In de Molen in Onderderdam en houder van een Michelinster is vaste klant. Hij kookt graag met het vlees uit Uithuizermeeden: 'Dit is vlees zoals het bedoeld is. Een topproduct.'
Klein Nijenhuis kookt ook op de open dag, met het waddenvarkensvlees van Spa. Draadjesvlees van varkensschouder, vierentwintig uur gegaard, couscoussalade en een gelakt stukje varkensbuik en muntyoghurt.
De bezoekers van de open dag laten het zich goed smaken. 'Ongelofelijk lekker', zegt een vrouw vanachter haar bord. 'Dat hier zomaar, achter een boerderij in Uithuizermeeden, een sterrenkok voor mij staat te koken. Heel bijzonder.'