Mollema: 'Ik ga dan 58 per uur gemiddeld, ja, da's wel lekker'

Bauke Mollema heeft de eerste week van de hoogstestage in de Sierra Nevada achter de rug. Vorige week maandag streek hij neer in Zuid-Spanje. Hij bivakeert op ruim 2300 meter hoogte. Nog bijna twee weken te gaan.
De afgelopen dagen stonden vooral in het teken van acclimatiseren in het hooggebergte. Mollema traint er dagelijks intensief voor de Tour de France.

Geen dipjes

Andere renners in de Tour hebben allang een hoogtestage achter de rug. Mollema doet het liever kort voor de grote wielerwedstrijd. 'Afgelopen twee jaar had ik ook hier de hoogtestages gedaan en was ik rechtstreeks naar Ronde van Zwitserland gegaan. Dat was eigenlijk heel goed bevallen. Ik had helemaal geen dipjes, waar andere renners wel last van hebben. Ik werd tweede en derde.'

Rug

Naast trainen laat de Groninger zich ook behandelen aan z'n rug. Hij kreeg klachten in het Criterium du Dauphiné. Tijdens de wedstrijd maakte hij zich daar geen zorgen om. 'Het is een spiertechnisch verhaal, dat opgelost kon worden.' Maar de laatste dag schrok hij toch. 'Toen schoot het er echt weer effe in en oeh, toen was ik ineens weer heel stijf en had ik weer wat meer pijn.' Dat bleek een normale reactie te zijn van het lichaam.

Klimmen en afdalen

'Ik daal wel graag af ja. Na een lange klim is het lekker om even door te rijden', zegt Mollema. 'Dan ga ik 58 per uur gemiddeld.' En dat elke dag, want deze afdaling staat elke dag op het programma. 'De volgende dag kijken hoe je dat omhoog kan krijgen, dat maakt het ook wel leuk.