Kamerleden eisen TNO-rapport op

© RTV Noord
Het CDA en GroenLinks willen dat minister Kamp maandag nog het TNO-rapport over aardbevingen naar de Tweede Kamer stuurt. Daarin wordt geconcludeerd dat Groningen aardbevingen van maximaal 4.5 op de Schaal van Richter staat te wachten.
Het Financieele Dagblad bracht dit nog geheime rapport maandag naar buiten. Eerder werd er nog uitgegaan van aardbevingen van 5.0 of nog hoger op deze schaal.

Op straat

CDA-kamerlid Agnes Mulder vindt dat de Tweede Kamer onmiddellijk inzicht moet krijgen in dit rapport. 'Het kan niet zo zijn dat het TNO-onderzoek al op straat ligt en wij als kamer niet over deze informatie beschikken. Dus willen we met het oog op het gasbesluit dat er deze week aan komt tijdig over deze informatie beschikken,' licht Mulder toe.
Ook GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat de meetresultaten en de onderzoeksopzet van het TNO-onderzoek zo snel mogelijk openbaar worden: 'De Groningers mogen niet weer onnodig in onzekerheid gehouden worden,' vindt ze.

Onafhankelijke wetenschappers

Van Tongeren wil ook dat voor het gasdebat van volgende week woensdag in de Tweede Kamer door anderen naar de meetresultaten van TNO gekeken moet kunnen worden. 'Ze moeten nog door onafhankelijke wetenschappers getoetst kunnen worden. Ook daarom willen we dit onderzoek zo snel mogelijk hebben.'