Gaskraan gaat verder dicht

© RTV Noord
Minister Kamp van Economische Zaken maakt later deze week bekend dat er dit jaar in Groningen maximaal 33 miljard kuub gas in Groningen wordt gewonnen.
Dat melden bronnen in Den Haag en Groningen. Naast de 33 miljard kuub kan er een reserve van twee miljard kuub worden aangesproken bij extreme winterse omstandigheden.

Definitief besluit

Eind vorig jaar besloot het kabinet dit jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas uit de Groninger bodem te halen. Later bepaalde Kamp dat er tot 1 juli, in afwachting van een definitief besluit, maximaal 16,5 miljard kuub uit de Groninger bodem mag worden gehaald.
De zogenoemde '33+2-variant' komt van de PvdA. Die kwam hier tijdens een eerder gasdebat mee op de proppen. De VVD wilde toen nog niet zo ver gaan. De kamerfractie van de VVD kan zich hier nu wel in vinden, zo melden Haagse bronnen.
Volgende week woensdag debatteert de kamer over het gasbesluit, dat later deze week bekend wordt gemaakt.

Verder dicht

De oppositie vindt dat de gaskraan veel verder dicht moet. Ook het provinciebestuur van Groningen en de burgemeesters van het aardbevingsgebied gaan hier niet mee akkoord, is de verwachting. Gedeputeerde Staten willen terug naar eerst 27 miljard kuub en later 12 miljard.