Kamp draait gaskraan verder dicht: totaal 30 miljard

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtdraaien.
Hij beperkt de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub. Kamp zal dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer schrijven, melden bronnen op het Binnenhof maandag aan het ANP. RTV Noord meldde eerder dat de gaswinning beperkt zou worden tot maximaal 33
kuub.

Strenge winter

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

Leveringszekerheid

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen. De winning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.