Politiek reageert op vermindering gaswinning

Oppositiepartijen SP, GroenLinks en ChristenUnie in de Tweede Kamer zijn blij dat het kabinet de gaswinning vermindert. Liefst zien ze de gaskraan vanaf 2016 nog verder dichtgaan.
'Ik zou tegen de minister willen zeggen: ga zo door', zegt Eric Smaling van de SP. Hij hoort graag snel wat de plannen zijn voor 2016, 'zodat men in Groningen wat verder vooruit kan kijken dan een halfjaar'.

Stappen gezet

Het is nog onduidelijkheid hoe ver de gaskraan dicht gaat. Volgens het ANP wordt er dit jaar maximaal 30 miljard kuub gas gewonnen.
Ook Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt het goed dat er 'stappen gezet lijken te worden voor de veiligheid van Groningers'. Volgens haar is 22 miljard kuub gas voldoende voor de leveringszekerheid en is het 'voor het vertrouwen en de veiligheid van de Groningers belangrijk om de kraan zo ver mogelijk dicht te draaien.'
Carla Dik-Faber van de ChristenUnie ziet deze stap ook als een begin. 'We moeten af van onze fossiele energieverslaving'.
'Eindelijk luistert minister Kamp naar de Groningers', zegt Stientje van Veldhoven (D66). Ze wil nog wel van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) horen of deze hoeveelheid gas ook veilig kan worden gewonnen, of dat uit hun analyse blijkt dat verder terugdringen noodzakelijk en mogelijk is. D66 vindt het verder belangrijk dat Groningers betrokken worden bij verdere besluitvorming over de gaswinning. 'Het is belangrijk dat zij weten waar
ze de komende jaren aan toe zijn.'

Groningers

Bestuurders in Groningen willen nog niet reageren op het nieuws dat minister Kamp de gaskraan verder dichtdraait. Ze wachten op het formele besluit van de minister. Dat wordt naar verwachting dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld.
'We hebben nog geen besluit voorbij zien komen en dus kunnen we niet reageren', zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum tegen het ANP. Ook Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, wil niet op het nieuws ingaan.