Monumentale schoorsteen in Sappemeer is onveilig

De monumentale schoorsteen aan de rand van nieuwbouwwijk Vosholen in Sappemeer moet worden gesloopt of verstevigd. Dat blijkt uit een onderzoek, dat is uitgevoerd door een ingenieursbureau.
Tuinbouw

De ruim twintig meter hoge en zeventig jaar oude schoorsteen met stookhuis hoorde vroeger bij een kwekerij. Om de herinnering aan de tuinbouw in Sappemeer levend te houden, is de pijp enkele jaren geleden gerestaureerd. Het is nu een blikvanger aan de rand van Sappemeer.

Kindcentrum

Nu er in de nabije omgeving steeds vaker aardbevingen zijn door de gaswinning, zijn er twijfels gerezen over de stevigheid van de schoorsteen. Zo zou onder meer de fundering niet aardbevinsgbestendig zijn. En dat terwijl de schoorsteen en het stookhuis het middelpunt vormen van een nieuw kindcentrum, met daarin twee basisscholen, kinderopvang en een peuterspeelzaal.

Veiligheid

Nu blijkt dus dat er inderdaad maatregelen moeten worden genomen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het verstevigen van de schoorsteen mogelijk is of dat het bouwwerk toch tegen de vlakte moet.
De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil de schoorsteen het liefst behouden, maar dat mag volgens wethouder Erik Drenth niet ten koste gaan van de veiligheid van de kinderen.

NAM betaalt

Of er nu gekozen wordt voor versteviging of voor sloop: de NAM heeft al toegezegd dat de kosten vergoed zullen worden.