Kamp gaat gaskraan dichtdraaien tot 30 miljard kuub

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de gaswinning dit jaar terugbrengen tot 30 miljard kuub. Dat heeft hij dinsdagmiddag gezegd op een persconferentie in Den Haag.
De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Voor de tweede helft van dit jaar wordt er dus 13,5 miljard kuub gewonnen.

Gas uit opslag bij Norg

Het kabinet heeft eenmalig de mogelijkheid om drie miljard kuub uit de gasopslag bij Norg te onttrekken omdat deze vorig jaar enige tijd uit bedrijf is geweest. Door dit gas nu in te zetten, kan de winning dit jaar beperkt bijven tot 30 miljard kuub. Voor de leveringszekerheid is 33 miljard kuub nodig. De winning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.

Gas uit het buitenland

Kamp laat de komende maanden onderzoeken, 'of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd'. Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.
Het dichtdraaien van de gaskraan betekent een tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting, aldus de minister.