'Gaswinningsbesluit stap in de goede richting'

© Remy van Mannekes
'Een volgende stap in de goede richting en bemoedigend voor allen die zich inzetten voor een veiliger Groningen'. Zo reageren de provincie Groningen en twaalf gemeenten op het nieuwe gaswinningsbesluit van minister Kamp.
Verder dicht

Maandag werd bekend dat de gaskraan in Groningen nog verder wordt dicht gedraaid. In plaats van 39,4 miljard kuub zal er 30 miljard kuub uit de grond worden gehaald. Minister Kamp lichtte zijn besluit maandagavond persoonlijk toe op het provinciehuis in Groningen.

Onderzoek

De twaalf gemeenten zien het gaswinningsbesluit als 'een noodzakelijke opmaat naar verdere reductie' om de veiligheid te kunnen garanderen. 'Er blijven nog vraagtekens over wat het effect is van de vermindering op de risico's van de bevingen', aldus de gemeenten en de provincie, die daarom pleiten voor een onderzoek.
'In de aanloop naar het winningbesluit voor het jaar 2016 moet er verder gewerkt worden aan het verkrijgen van meer duidelijkheid over de inschatting van risico's', stellen de betrokken gemeenten en de provincie.

Geen afstemming

Minister Kamp had eerder aangegeven afstemming te willen zoeken met de regio over het gaswinningsbesluit. Volgens de betrokkenen is daarvan geen sprake geweest omdat ze pas in een zeer laat stadium zijn geïnformeerd over het besluit.