Veenkoloniën zijn proefkonijn van tien miljoen euro voor gezondheidsproject

© RTV Noord (archief)
De PvdA in de Tweede Kamer heeft tien miljoen euro losgeweekt bij het Rijk voor een proefproject dat moet leiden tot een betere gezondheid van inwoners van de Veenkoloniën.
Mensen met een lage opleiding en een laag inkomen overlijden ongeveer acht jaar eerder dan gemiddeld in Nederland. De Veenkoloniën staan model voor dit nationale probleem. Daarom hebben gemeenten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en andere organisaties het programma 'Kans voor de Veenkoloniën' opgesteld.

Gezondheidsachterstand

Het komend half jaar wordt besteed aan gesprekken met inwoners en professionals over de oorzaken van de gezondheidsachterstand. Pas als die goed in beeld zijn, wordt gewerkt aan oplossingen in samenwerking met de bewoners zelf.
Voor het ministerie van Volksgezondheid is deze werkwijze reden om de Veenkoloniën als een proefregio te zien. Als over acht jaar de gezondheid van de inwoners inderdaad is verbeterd, zal de manier van werken ook op andere plaatsen in Nederland worden toegepast.

Unieke kans

Roelof Vos, wethouder van Menterwolde en voorzitter van de stuurgroep 'Kans voor de Veenkoloniën' heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. 'We krijgen een unieke kans om het nu eens anders te doen, met veel geld dat rechtstreeks naar ons programma gaat.'
'We gaan op zoek naar wat mensen bezighoudt en sluiten daar op aan. We krijgen nu al veel steun. Alle dertien gemeenten in het gebied staan inmiddels achter het plan. Ook zijn er al goede afspraken gemaakt met onderzoekers om mee te denken'.