Chauffeurs laten bus staan en protesteren te voet

Ruim honderd buschauffeurs lopen vrijdagochtend een protestmars door Assen. Ze demonstreren tegen het vervangen van collega's door vrijwilligers. Onder meer in Groningen en Drenthe gaan veel buurtbusjes met vrijwilligers rijden.
Ed van Eijbergen van vakbond FNV denkt dat in onze provincie ontslagen zullen vallen: 'Het OV-bureau heeft aangekondigd de stadsdiensten van bijvoorbeeld Veendam, Haren en Ter Apel te laten vervallen. Daar zullen vakmensen op straat worden gezet.'

'Gedeputeerde = drie chauffeurs'

De protestmars eindigt bij het Provinciehuis van Drenthe, waar de chauffeurs en vakbond de provincie Drenthe andere 'vrijwilligers' gaan aanbieden: 'Als een vrijwilliger de Drentse gedeputeerde Henk Brink vervangt, levert dat 110.000 euro op. Dat is drie keer zoveel als het wegsaneren van een chauffeur', zegt Van Eijbergen.
De vakbond gaat Groningen, Drenthe en andere provincies een ultimatum stellen. 'We accepteren dit soort werkverdringing niet. Deze actie is slechts een opmaat naar hardere acties', stelt de vakbondsbestuurder. Wat voor acties dat zijn, is niet duidelijk.