Blaauw Kunststoffen Tolbert geeft de pijp aan Maarten

© Jos Schuurman / FPS
Dat steeds minder mensen roken mag positief zijn voor de volksgezondheid, voor de mensen die werken voor de tabaksindustrie is het minder goed nieuws.
De vijftien medewerkers van Blaauw Kunststoffen BV in Tolbert kregen maandag te horen dat ze hun baan kwijt zijn. 'We wisten dat het slecht ging, maar dat het nu in één keer is afgelopen, zagen we niet aankomen', zegt een medewerker, die anoniem wil blijven.

Stekker eruit

Het bedrijf in Tolbert produceerde verpakkingen voor shag. Omdat de tabakverkoop al jaren daalt, merken ze dat ook bij toeleveringsbedrijven, zoals Blaauw Kunststoffen. De directie zag aankomen dat een faillissement onvermijdelijk was en besloot daarom zelf de stekker eruit te trekken.

Fatsoenlijk

Directeur Paul Naaijkens: 'We hebben de afgelopen jaren geprobeerd iedereen aan boord te houden, maar de rek is eruit. Door er nu mee op te houden, kunnen we de beëindiging fatsoenlijk afwikkelen. De ontslagaanvraag ligt nu bij het UWV. In de tussentijd krijgen de mensen hun loon doorbetaald.'

Veel lol

Naaijkens verwacht dat het UWV de ontslagaanvraag zal accepteren. Hij is ook directeur van TSO Packaging Printers, een drukkerij in Goirle. Ook dit zusterbedrijf van Blaauw Kunststoffen is grotendeels afhankelijk van orders van de tabaksindustrie. Toch blijft dit bedrijf wel draaien.
De anonieme medewerker van Blaauw Kunststoffen zal het werk in Tolbert missen: 'We hadden een leuke ploeg en veel lol in het werk. Ik kan nog maar nauwelijks geloven dat het nu voorbij is.'