'We zaten met een constructieve minister om tafel'

© SXC Stock Exchange/DebbieMous
Ondernemersverenigingen in de Veenkoloniën hebben woensdag hun plannen voor een zonnepark overhandigd aan minister Kamp van Economische Zaken. De minister was in het gebied om te praten over windmolenparken bij Meeden en in de Kanaalstreek.
De ondernemers uit Stadskanaal en Nieuw-Buinen willen de overheid ervan overtuigen dat er zonneparken moeten komen in plaats van windparken. Ze schreven eerder al een
hierover aan de provincie en gemeenten.

Lang gesprek

Volgens Jan Nieboer van de ondernemersvereniging in Stadskanaal luisterde minister Kamp naar hun verhaal: 'We zouden een gesprek hebben van half vier tot vier. Hij zat er tot kwart voor vijf. Hij luisterde echt naar ons verhaal. We zaten met een constructieve minister om tafel'.
Toch hadden ze wel de indruk dat Kamp slechts voor de bühne in het gebied was: 'We gaan ervan uit dat dit één van de acties was, die op zijn lijstje stond om afgewerkt te worden', zegt Nieboer.

Cadeautje

Volgens de ondernemer heeft Kamp aan het eind van het gesprek gezegd dat hem duidelijk is geworden dat er massale weerstand is tegen de komst van windparken. 'Ik hoop dat hij daarom ons plan ter harte neemt. Hij moet het voorstel voor een zonnepark zien als een cadeautje.'
Mocht Kamp ondanks dit plan toch kiezen voor windmolenparken, dan stappen de ondernemersverenigingen naar de rechter.

'Verpest' land

De ondernemersverenigingen strijden sinds 2013 fel tegen de komst van megawindparken in de Veenkoloniën, tussen pakweg Musselkanaal en Gasselte. De verenigingen hebben in totaal 250 leden. Ze hebben plannen uitgewerkt voor een zonnepark van tweehonderd tot driehonderd hectare. Volgens de ondernemers wordt door windparken tienduizend hectare 'verpest'.