Raad Stad: 'Steek sleutel in slot Suikerunieterrein'

De VVD en de ChristenUnie in de Groninger gemeenteraad willen dat de gemeente haast maakt met de ontwikkelingen op het Suikerunieterrein.
De partijen pleiten onder meer voor woningbouw, bijvoorbeeld voor gezinnen. 'Met deze plannen moeten we geen vijftien jaar wachten. We moeten aan de slag', zegt raadslid Max Blom (VVD). 

Concurrentie Meerstad

Collega Inge Jongman (ChristenUnie) vult aan: 'Het is een prachtige plek, dichtbij de stad. Daar moeten we iets mee, zeker nu de economie aantrekt.'
In 2010 besloot de gemeenteraad het Suikerunieterrein tot 2025 op slot te zetten, onder meer om concurrentie voor de wijk Meerstad te voorkomen.

Tijdelijke plannen

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) ziet geen aanleiding om de afspraken uit 2010 zomaar overboord te gooien: 'In het gebied is nu ruimte voor tijdelijke plannen. Natuurlijk denken we na over de toekomst. Het gebied is groot, misschien kunnen we iets eerder starten met bepaalde ontwikkelingen '.
Voor de toekomst denkt de wethouder aan een parkachtig geheel, met verschillende functies. Van woningbouw, tot ruimte voor bedrijven en kantoren.
VVD-er Blom denkt dat die toekomst zich sneller aandient dat de wethouder schetst: 'Twee jaar geleden was ik de enige die dit zei, vandaag krijg ik steun van de ChristenUnie. De PvdA-fractie had onlangs ook al ideeën. Het schuift. Bovendien van de die tijdelijke ontwikkelingen zie ik ook weinig terug.'

Studentencampus

Ook andere partijen in de raad zien kansen voor het terrein. Zo pleit de Stadspartij al jaren voor de bouw van een studentencampus in het gebied. 
Het Suikerunieterrein werd in 2009 door de gemeente gekocht. Voor de grond is 35 miljoen euro betaald.