Brede steun in raad voor busvrije Grote Markt

Een ruime meerderheid van de Groninger gemeenteraad steunt het voornemen van het Stadsbestuur om bussen niet langer te laten rijden over de Grote Markt en langs andere routes door de binnenstad. De plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt.
Onlangs presenteerde het College van B en W een nieuwe
waarin staat dat bussen in de toekomst rijden via de Diepenring. Het plan gaat nu de inspraak in.

Enthousiasme

Veel partijen in de gemeenteraad zijn enthousiast. Benni Leemhuis (GroenLinks): 'Ik ben heel benieuwd welke ideeën er uit de Stad komen.' Naast enthousiasme zijn er ook zorgen. 'De vraag blijft hoe we de binnenstad bereikbaar houden?', sprak René Bolle (CDA).
Eerder uitten de Oogvereniging en de Gehandicaptenraad al zorgen over het plan. Die zorgen zijn niet doorslaggevend bij de stemming in de Raad. Alleen SP en Stadspartij stemmen tegen de visie.

Golfkarretjes

Wethouder Van Keulen spreekt de komende tijd met verschillende organisaties over alternatieven: 'Ik hoorde iemand over golfkarretjes, daar gaan we naar kijken. Het plan van GroenLinks voor een lopende band in het centrum gaat mij wat ver.'
Ook het voorstel van de SP om af en toe een bus te laten rijden door het centrum wijst de wethouder van de hand: 'We kiezen heel duidelijk voor een busvrije binnenstad, we geven ruimte voor de fiets en de voetganger. Daar willen we niet aan tornen.'
Eind dit jaar valt het definitieve besluit over de busroutes door de binnenstad.