Hoogleraren positief over Dialoogtafel

Janka Stoker en Heinrich Winter
Janka Stoker en Heinrich Winter © Rijksuniversiteit Groningen
De Dialoogtafel speelt een belangrijke rol bij de discussie over de gaswinning in Groningen.
Tot die conclusie komen de hoogleraren Janka Stoker en Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen in een evaluatie.
De evaluatie is uitgevoerd in opdracht van diezelfde Dialoogtafel. Maandag presenteren ze hun onderzoek, maar nu is al duidelijk dat zij wel positief zijn over de door anderen bekritiseerde Dialoogtafel.

'Levert te weinig op'

Woensdagavond maakte de Groninger Bodem Beweging (GBB) bekend de Dialoogtafel de rug toe te willen keren. Die belangenorganisatie vindt dat deze vorm van overleg te weinig oplevert.
De beide hoogleraren denken daar anders over, zo blijkt uit de evaluatie. Zij concluderen dat de Dialoogtafel wel degelijk effect heeft.

Andere opzet

Ook bevelen ze aan verder te gaan met deze vorm van overleg. Daarbij moet wel worden gekeken naar een andere opzet, met het oog op de komst van Nationaal Coördinator Hans Alders.

Vertrouwen

De Dialoogtafel is begin vorig jaar van start gegaan onder voorzitterschap van oud-politici Jacques Wallage en Jan Kamminga. Met als belangrijkste opdracht het herstel van vertrouwen in het aardbevingsgebied.
Naast belangenorganisaties uit het gebied zitten er vertegenwoordigers van lokale overheden, het minister van EZ en de NAM om tafel.
De vergaderingen worden achter gesloten deuren gehouden.