NAM houdt rekening met aardbeving boven 5,3

© Archief FPS/Jos Schuurman
De komende jaren is er een kans van twee procent op aardbevingen in Groningen boven de 5.3 op de Schaal van Richter. Tot die conclusie komt de NAM in een vertrouwelijk rapport, dat in 2013 al naar minister Henk Kamp is gestuurd.
CDA-Kamerlid Agnes Mulder reageert bij RTV Drenthe verbijsterd: 'Wij schrikken daarvan bij het CDA, je moet er niet aan denken dat dit gebeurt.'

Nu naar Tweede Kamer

De cijfers staan in een rapport dat in verband met het gasbesluit van deze week nu wel naar de Tweede Kamer is gegaan. Maandag worden de cijfers besproken tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer besproken.
Twee dagen later is er een Kamerdebat over het besluit om dit jaar maximaal dertig miljard kuub gas uit de Groninger bodem te halen.

Waar zijn Groningers aan toe?

Agnes Mulder: 'Ik wil van minister Kamp weten hoe we deze cijfers nou moeten zien, De getallen vliegen ons om de oren. Waar zijn de Groningers nou aan toe en wanneer is het veilig?'

TNO-rapport

Bij de stukken die de minister naar de Kamer heeft gestuurd zit ook een rapport van TNO. Daarin is niet terug te vinden dat de aardbevingen in Groningen onder de 4.5 op Schaal van Richter blijven. Dat meldde het Financieele Dagblad eerder deze week.
Daar ontstond veel discussie over. Het is nog onduidelijk of er mogelijk nog een ander rapport van het TNO is, waar deze gegevens wel in staan.