Bouw Forum kost het dubbele

Bouwbedrijf BAM gaat voor 38 miljoen het Groninger Forum aardbevingsbestendiger maken. Dat heeft BAM afgesproken met de gemeente Groningen. Daarnaast kost het stilleggen nog eens 30 miljoen euro.
Dat melden meerdere bronnen. Volgende week maken beide partijen de details bekend.

Volgend voorjaar

De overeenkomst betekent niet dat de in februari stilgelegde bouw snel hervat kan worden. Ingewijden gaan ervanuit dat BAM en de onderaannemers niet eerder dan volgend voorjaar weer verder kunnen.
RTV Noord bracht eerder al naar buiten dat delen van het bouwwerk afgebroken moeten worden. Ook kost het aanpassen van de bouwtekeningen tijd. Daarna moeten ze nog door de ambtelijke molen. Verder moeten leveranciers van kant-en-klare systemen allerlei materialen opnieuw maken.
Daarnaast zijn er nog steeds geen duidelijke normen voor het veilig bouwen in het aardbevingsgebied.
140 miljoen euro
Eerder werd al berekend dat elke maand dat er niet wordt gebouwd zo'n twee miljoen euro kost. Als de bouw pas volgend jaar kan beginnen, betekent dat een extra strop van een kleine dertig miljoen euro, bovenop de kosten voor het veilig maken van het Forum, 38 miljoen.

De bouwkosten van het Forum zijn zeventig miljoen euro. Samen met de meerkosten van een aardbevingsbestendig ontwerp en de strop van de vertraging, komen de totale bouwkosten al uit op 140 miljoen.
Een eventuele overschrijding van het bouwbudget is daar nog niet bij inbegrepen.

Claim bij NAM

De gemeente wil de meerkosten verhalen op de NAM. Daar zou weleens een stevige discussie over kunnen ontstaan. De bouw is namelijk al gestart op het moment dat de aardbevingsrisico's in en rond de stad bekend waren.

Geen reactie

Verantwoordelijk wethouder Paul de Rook (D66) laat via een woordvoerder weten niet te willen reageren. Hij verwijst naar het moment volgende week, wanneer de gemeente meer bekend maakt.