'Schokkende' uitspraken hoge ambtenaar Kamp zijn stiekem opgenomen

'De Rijkscoördinatieregeling is er gekomen om dingen tegen de zin van mensen door te drukken.'
Het zijn de woorden van een hoge ambtenaar van minister Henk Kamp van Economische Zaken. De actiegroepen Storm Meeden en Tegenwind N33 hebben zijn uitspraak op band staan. De stiekeme opnames zijn gemaakt tijdens een gesprek over het grote windpark, dat bij Meeden moet verrijzen.

Klapperende oren

De actiegroepen spraken anderhalf uur lang met de hoge ambtenaar. Naar eigen zeggen zaten ze te klapperen met hun oren over hetgeen deze man vertelde.

Kortere procedures

In het fragment, dat u hier naast kunt horen, gaat het over de Rijkscoördinatieregeling. Daar maakt de overheid gebruik van bij grote en belangrijke projecten. Door de regeling worden inspraak- en bezwaarprocedures korter, waardoor er sneller gewerkt kan worden.
Maar uit de woorden van de ambtenaar blijkt dat er ook andere overwegingen een rol kunnen spelen.

Schade beperken

Volgens Lies Zondag van Tegenwind N33 zijn de uitspraken van deze ambtenaar mede de reden geweest voor minister Kamp om een bezoek te brengen aan Menterwolde.
In een reactie laat minister Kamp via een woordvoerder weten dat de door een ambtenaar van zijn ministerie in het anderhalf uur durende gesprek 'een aantal onhandige en ongelukkige uitspraken' zijn gedaan. Daardoor is een onjuist beeld ontstaan, geeft de bewindsman toe. Verder wordt verwezen naar het gesprek dat Kamp zelf woensdag had met aantal omwonenden.