De eenzame strijd van een klokkenluider

'Ik vecht door tot de dood.' Ex-straatveger Henk de Vries voert al 22 jaar een verbeten strijd met zijn vroegere werkgever, de gemeente Groningen.
En hij geeft niet op.

Functiefraude

De straatveger is in 1993 één van de eerste klokkenluiders in ons land. De nu 72-jarige De Vries stelt samen met een collega wantoestanden bij de milieudienst aan de kaak. Daar zouden acht hogere ambtenaren met gefingeerde diploma's hun functiewaardering zo hebben opgeschroefd, dat ze riante salarissen krijgen.
De Vries trekt aan de bel en dat moet hij bekopen. Eerst met ontslag en daarna zou hij vele jaren later ook nog eens in zijn pensioen zijn gepakt. Met als gevolg dat zijn strijd om erkenning als klokkenluider en financiële genoegdoening tot op de dag van vandaag voort duurt.

Onverteerbaar

'Ik ben eerlijk geweest. Ze hebben mij in alle rechten aangetast. Het heeft me zo diep geraakt. Met in het achterhoofd de fraudeurs, die vrijuit zijn gegaan en nu met riante pensioenen thuis zitten. En ik krijg niet het pensioen waar ik recht op heb. Dat is voor mij onverteerbaar.'

Doofpot

Het mogelijke geknoei van hogere ambtenaren bij de milieudienst krijgt veel publiciteit. Ook landelijk. Zelfs de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales bemoeit zich er mee en eist dat de gemeente de zaak onderzoekt. Dat komt er nauwelijks van.
'Ze hebben het in de doofpot gestopt. Ik begrijp wel waarom. Dit speelde ook bij andere diensten. Het ging om miljoenenfraude en dat moest hoe dan ook onder de mat worden geschoven. De gemeente kon zich geen nieuw schandaal veroorloven na de kredietbankaffaire', zegt De Vries.

Eerherstel

De Vries heeft de afgelopen jaren met alle burgemeesters om tafel gezeten, maar dat heeft niets opgeleverd. 'Ik heb ook met Peter den Oudsten gesproken. Ik eis een fatsoenlijk onderzoek. Ik wil eerherstel en het pensioen waar ik recht op heb. Eerlijkheid duurt het langst, dus vecht ik door tot ik er bij neerval.'
De gemeente wil niet reageren, omdat het om een zaak tussen werkgever en een oud-werknemer gaat. Wel laat een woordvoerder weten dat het ABP het pensioen van De Vries heeft laten doorekenen, met als conclusie dat er niets mis mee is.