ChristenUnie: eerst helderheid over gevaren van fracken

De boorlocatie in Blijham
De boorlocatie in Blijham © Patrick Huisman/Huisman Media
De NAM moet plannen voor fracken bij Saaksum en Blijham in de ijskast leggen. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie.
Volgens de partij hebben de gemeenten, omwonenden en de provincie veel te weinig inspraak gehad. 'De NAM neemt beslissingen over de hoofden van de Groningers heen', zegt Kamerlid Carla Dik-Faber. Ze stelt er vragen over aan minister Kamp van Economische Zaken.

Gevaren

In Saaksum is veel onrust ontstaan, nadat de NAM aankondigde te willen fracken. Ook in Blijham maken mensen zich zorgen, omdat de NAM wil proefboren. Daarna wordt er beoordeeld of fracken nodig is. Volgens de ChristenUnie is het nog onduidelijk wat de gevaren van deze methode zijn. De partij wil daar helderheid over, voordat de NAM aan de slag gaat in deze plaatsen.

'NAM dendert door'

Volgens Dik-Faber werkt de NAM met verouderde winningsplannen en verouderde risico-analyses: 'De NAM dendert maar door, alsof er geen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ligt. Dat moet je niet willen.'

Brief

Eerder liet het provinciebestuur minister Kamp al weten niet akkoord te gaan met het fracken bij de gaslocatie in Saaksum. Ook de gemeenten Zuidhorn en Winsum ondertekenden deze brief.