Zoon 'Moneymaker van Groningen' wil Zwitserse miljoenen

© RTV Noord
Een 79-jarige man uit het Gelderse Nijkerk hangt een geldboete van twintigduizend euro boven het hoofd. Hij zou samen met een broer en zus zo'n dertig miljoen euro hebben witgewassen via Zwitserse rekeningen. Het geld zou verdiend zijn door fraude met het Bedrijfsfonds voor het Bakkersbedrijf in Groningen.
Hun vader, Jan K. senior, was vroeger directeur van dit pensioenfonds voor bakkers. Zoon Jan K. junior moest zich donderdag voor de rechtbank in Arnhem verantwoorden, meldt
.

'Degelijk'

K. senior werd in 1981 door het Gerechtshof in Leeuwarden tot één jaar cel veroordeeld, omdat hij jarenlang geld uit het pensioenfonds had onttrokken. Toen de fraude eind jaren zeventig aan het licht kwam, stonden de kranten er vol mee. Velen hadden dit niet verwacht van de 'degelijke' directeur, die koninklijk was onderscheiden en voor wie feestjes werden georganiseerd in het Rotterdamse Hilton en de Martinihal.

Weggesluisd naar Zwitserland

K. senior zou het fraudegeld voor zijn veroordeling hebben weggesluisd naar Zwitserland. In 2010 meldden de drie kinderen van K. zich bij de Belastingdienst. Ze willen gebruikmaken van de inkeerregeling voor buitenlands vermogen.
Dat vermogen is opgelopen tot ruim dertig miljoen euro. Al snel duikt de FIOD in de zaak. Volgens de opsporingsdienst kan het vermogen alleen maar afkomstig zijn van K. senior.

'Moneymaker van Groningen'

Maar K. junior zegt dat het geld bijeen is gespaard door zijn ouders na de veroordeling van zijn vader. Volgens hem konden zijn ouders goed met geld omgaan. Zijn vader stond bekend als de 'Moneymaker van Groningen'. Het geld zou op een rekening in Zwitserland zijn gezet, omdat zijn vader wilde kunnen vluchten als de Russen zouden komen.

Afstand doen

De broer en zus van de 79-jarige Nijkerker hebben inmiddels afstand gedaan van hun Zwitserse geld. Jan K. weigert dat. Volgens hem heeft justitie geen poot om op te staan.

'Hebzucht'

De officier van justitie zegt zich te ergeren aan deze 'hebzucht'. Ze eist vanwege zijn leeftijd geen celstraf, maar wel een geldboete van twintigduizend euro. Daarnaast vordert het Bakkers Pensioenfonds ruim twintig miljoen euro.
De rechter doet over twee weken uitspraak.