Stiefvader Daniëlla moet opnieuw naar Pieter Baan Centrum

Geert W. voor de rechter
Geert W. voor de rechter © Annet Zuurveen
De 46-jarige Geert W., die veroordeeld is voor het vermoorden van de gehandicapte Daniëlla van Bergen, moet opnieuw worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.
Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden donderdag beslist.

Stiefvader en moeder

Geert W. werd door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij was ten tijde van de moord de stiefvader van de 20-jarige Daniëlla.
De moeder van het slachtoffer, Karin S., kreeg acht jaar cel opgelegd. Ze gingen beide in hoger beroep.

Meewerken

Geert W. is eerder voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum geweest. Toen wilde hij niet meewerken. Nu heeft hij zijn medewerking toegezegd.

Verhoor

Het Gerechtshof heeft ook beslist dat de moeder opnieuw als getuige in de zaak moet worden gehoord. Een eerder verhoor wiierp geen vruchten af, omdat de vrouw zich steevast op haar verschoningsrecht beriep.

Contra-expertise afgewezen

De advocaat van Geert W. stelde het Hof voor een contra-expertise uit te laten voeren door een deskundige. Die zou nogmaals de doodsoorzaak van Daniëlla onder de loep moeten nemen. Dit verzoek is door het Hof afgewezen.

Gruwelijke dood

Daniëlla werd jarenlang door haar stiefvader en moeder mishandeld en verwaarloosd in haar ouderlijke woning aan de Opaalstraat. In juli 2013 werd ze zo ernstig toegetakeld dat ze een dag later overleed. W. heeft eerder in de gevangenis gezeten voor seksueel misbruik.
De zaak is voor maximaal drie maanden aangehouden.