Brandstichters lopen na tien jaar alsnog tegen de lamp

© FPS/Jos Schuurman
Tien jaar na dato heeft de politie drie verdachten aangehouden voor een woningbrand in Finsterwolde. Het trio zit vermoedelijk ook achter een brand in Oostwold.
Het gaat om een 57-jarige Finnerwolder, 41-jarige inwoonster van het Utrechtse Leersum en een 51-jarige inwoner van Nieuw Buinen.

Brand na kortsluiting

In 2005 brak brand uit in een woning in Finsterwolde. Na onderzoek door de technische recherche werd toen geconcludeerd dat kortsluiting vermoedelijk de oorzaak was van de brand.

Oostwold

Twee jaar later brak brand uit in een woning in Oostwold. Ook hier concludeerde de technische recherche dat de brand vermoedelijk door kortsluiting was ontstaan.
Beide onderzoeken werden dan ook afgesloten en de verzekeringsmaatschappij keerde geld uit aan de gedupeerde woningeigenaren.

Brandstichting

Eind 2014 kwam bij de politie in Winschoten informatie binnen dat twee woningbranden bewust waren veroorzaakt door het maken van kortsluiting. Om deze informatie te verifiëren startte de politie een onderzoek.

Aanhouding verdachten

Tijdens het onderzoek werd onder andere gesproken met getuigen en ook werden de brandonderzoeken, die de toen door technische recherche waren verricht, grondig doorgenomen. Dit alles resulteerde in voldoende verdenkingen richting de drie verdachten.
Na overleg met de officier van justitie zijn de drie de onlangs aangehouden. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt waarna ze het politiebureau weer mochten verlaten. Het onderzoeksdossier gaat binnenkort naar het Openbaar Ministerie.