NAM waarschuwt Blijham voor start proefboring

© RTV Noord
Blijham kan zich opmaken voor de proefboring op de NAM-locatie aan het Oosteinde. In een brief aan de bewoners worden ze door de NAM ingelicht over de voorbereidingen voor de boring, die op maandag 29 juni beginnen.
Vanaf 1 juli wordt de boortoren naar de locatie gebracht. De Blijhamsters worden in de brief gewaarschuwd voor overlast, zoals verkeers-, licht- en geluidsoverlast. De werkzaamheden gaan 24 uur per dag en zeven dagen per week door.
De proefboring begint half juli. 'Het doel van de boring is om te onderzoeken of er gas in de bodem zit. Zo ja, dan wordt daarna bekeken met welke techniek het gas omhoog wordt gehaald. Dat kan bijvoorbeeld het 'ouderwetse' boren zijn, maar ook met fracking.'

Verzet tegen boring

De aangekondigde boring stuitte op verzet van bewoners en politiek. Zo zeiden Statenleden vorige maand dat de proefboring 'ongewenst' is. Ook de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie wil dat de NAM plannen voor fracken bij Saaksum en Blijham in de ijskast worden gelegd.
We krijgen net het bericht dat de #NAM maandag (!!!) al gaat starten met werkzaamheden in #Blijham. De boortoren komt uit de Beemster.
— Ike Teuling (@IkeTeuling) 26 juni 2015
Huh? #NAM zet op 1 juli tijdens #gasdebat een #fracking boortoren in #Blijham neer Pikken we dit? #klimaatzaak #gaswinning *pakt tent al in*
— Joep (@_Joep) 26 juni 2015