Zo vader zo zoon: beiden open Zwitsers kampioen Taekwon-do

In het Zwitserse Davos zijn vader en zoon Juan Knoppel (44) en Sjoerd van der Veen (14) beiden Open Zwitsers kampioen Taekwon-do geworden. Knoppel veroverderde de titel bij de veteranen en Van der Veen vocht zich een weg omhoog bij de junioren.
Goud, zilver en brons

Daarnaast veroverde de tiener ook nog een tweede plek bij het sparren in de categorie punt-stop en een bronzen medaille op het onderdeel stijlpatronen. Vader en zoon wonen in Haren en trainen bij Taekwon-do Academie Jan Ekema in Appingedam.


Open Engels Kampioen

Het is niet de eerste keer dat de mannen internationaal domineren, vorig jaar won het duo (apart van elkaar) ook de open Engelse kampioenschappen. Juan: 'Voor mijn leeftijdscategorie zijn er hier in Nederland bijna geen wedstrijden, iedereen haakt af na een bepaalde leeftijd. In het buitenland blijven veteranen daarentegen veel langer doorvechten. Dus daar zijn we dan samen vaker te vinden.
'Hij is snel'
Sjoerd heeft genoten van de wedstrijd van zijn vader: 'Hij is snel met z'n vuisten dat was mooi om te zien, daar kan ik echt wat van leren'. Vader Juan vindt juist de souplesse van zijn zoon een sterk punt. 'Zo lening als hij is, dat ben ik echt niet meer' lacht Knoppel.

Trotse trainer
Ekema is trots op zijn pupillen: 'Sjoerd en Juan hebben hard getraind en dat werpt in combinatie met goede begeleiding z'n vruchten af. In november staan de Open Engelse Kampioenschappen weer op het programma en als ze zo blijven trainen moet een podiumplaats voor beide heren haalbaar zijn.

Zo vader, zo dochter!

Naast Sjoerd heeft Juan Knoppel nog een kind dat wekelijks in de dojang te vinden is, dochter Kim (Wereldkampioen) van zestien timmert ook hard aan de weg. Juan: 'Kim herstelt op dit moment van een zware knieoperatie maar dat komt wel weer goed. Ik hoop dat ze volgend jaar weer lekker meedraait en dat we misschien wel met z'n drieën in de prijzen vallen'.