Patiënt UMCG heeft geen ebola

© ANP / Remko de Waal
De patiënt die afgelopen vrijdag in het UMCG is opgenomen op verdenking van ebola, heeft de ziekte niet.
Dit is gebleken uit de analyses van de laboratoriumtest voor ebola die bij patiënt is afgenomen. Hij heeft geen besmettelijke ziekte. De isolerende maatregelen die zijn getroffen rond de patiënt, zijn in overleg met het RIVM opgeheven.
Door de isolerende maatregelen is er geen risico geweest op besmetting van andere patiënten, bezoekers of medewerkers, meldt het UMCG.

West-Afrika

De patiënt arriveerde vrijdagmiddag in Groningen. De persoon had eerder een bezoek gebracht aan een gebied in West-Afrika waar ebola voorkomt en had na terugkomst ziekteverschijnselen ontwikkeld. De patiënt werd daarom naar Groningen gebracht en verbleef in een speciaal ingerichte isolatiekamer.

Drie centra

Het UMCG is een van de drie centra die zijn aangewezen als behandelcentrum voor mensen met ebola. Het was de eerste keer dat er in Groningen iemand wordt opgenomen met een mogelijke besmetting.
Sinds de ebola-epidemie eind 2013 in West-Afrika begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen meer dan 65 mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Geen van hen bleek de ziekte te hebben.