Racelegende Rossi wint 85e TT van Assen

© ANP / Bas Czerwinski
Racelegende Valentino Rossi heeft zaterdag voor de zevende keer in zijn lange carrière de hoofdact bij de TT van Assen gewonnen.
De 36-jarige Italiaan zegevierde op zijn Yamaha in de MotoGP bij de 85e editie van het motorsportspektakel in Drenthe.

Enerverend

Hij leverde een nagelbijtend spannend gevecht met de Spanjaard Marc Márquez van Honda, die in de laatste bocht voor de finish nog een inhaalpoging waagde. Met de kuipen van hun motoren tegen elkaar slaagde Rossi erin die aanval af te slaan. Jorge Lorenzo finishte op 14 seconden achterstand als derde.
Rossi en Márquez maakten vooral het slot van de race enerverend. De Spanjaard, die vorig jaar de TT won, reed ronden lang in het wiel van Rossi en wachtte pas tot de negentiende ronde voor zijn eerste inhaalactie. Die lukte, maar Rossi gaf niet af. Drie ronden voor het einde haalde hij Márquez weer in.

Chicane

De regerend wereldkampioen probeerde in de slotronde in de beruchte laatste chicane alsnog Rossi van de zege af te houden, maar de Italiaan week niet en moest er zelfs een stukje voor door de grintbak. Luid gejuich klonk van de tribunes toen 'The Doctor' als eerste over de finish kwam. Met koprollen vierde hij zijn 111e GP-zege. Het was, hoe symbolisch in de 85e TT, zijn 85e triomf in de koningsklasse.
Rossi verstevigde met zijn zege zijn leidende positie in het kampioenschap. Hij liep 9 punten uit op Lorenzo en staat nu op 163 punten. De Italiaan Andrea Iannone van Ducati, die de race als vierde beëindigde, bezet de derde plaats met 107 punten. Dan pas komt Márquez met 89 punten.